Wybór wersji językowej:
Strona domowaWizyUbezpieczeniePoparcie wizoweLegalizacja dokumentówLegalizacja obcokrajowcówUsługi dodatkoweKontakt

Wybierz typ wizy

Witamy na stronie firmy Serwis Konsularny.


1. Czym się zajmujemy?

Wizy - pomagamy w uzyskaniu wizy do każdego kraju świata

Ubezpieczenia - załatwiamy ubezpieczenia

Legalizacja pobytu - pomagamy w załatwieniu formalności związanych z legalizacją pobytu

Legalizacja dokumentów – pomagamy w załatwieniu formalności związanych z legalizacją dokumentów

Legalizacja obcokrajowców – pomagamy w legalizacji

 

2. Jak można załatwić formalności związane z uzyskaniem wizy do Rosji i Białorusi?

Przez Internetowy formularz zgłoszenia 24/h klikając tutaj... (dostępny po zalogowaniu). System ten umożliwia też śledzenie drogi wykonania naszej usługi, tzn. w którym miejscu znajduje się Państwa paszport.

Bezpośrednio dzwoniąc pod numer telefonu: (22) 826 44 62 lub (22) 826 08 78 pn.-pt. 9 - 17

 

3. Jakie wizy pomagamy załatwić?

 

 

ZAPRASZAMY SERDECZNIE DO KORZYSTANIA Z NASZYCH USŁUG

 

4. Informacje ogólne o wizach do Federacji Rosyjskiej

Obywatele Polski, państw strefy Schengen i reszty krajów UE potrzebują przed wyjazdem uzyskać wizę na terytorium Federacji Rosyjskiej. Obwód Kaliningradzki jest traktowany jak pozostały obszar FR i obowiązują na nim te same zasady co w całej Rosji.

Obywatele wymienionych krajów mogą przebywać bez wizy w strefie tranzytowej lotniska do 12 godzin pobytu (bez opuszczania tej strefy). W każdym innym przypadku w tranzycie przez Rosję, należy wyrobić wizę tranzytową.

Przejeżdżając przez Republikę Białoruś w drodze do Rosji, należy uzyskać wizę tranzytową do tego kraju, na podstawie wcześniej uzyskanej wizy rosyjskiej.

Paszport musi być ważny min. 180 dni dłużej od daty zakończenia ważności przyszłej wizy.

Jedyne akceptowane zdjęcie do wniosku wizowego to zdjęcie tzw. biometryczne, to znaczy kolorowe, twarz na wprost (en-face), oboje uszu widoczne, białe tło, 3,5 cm x 4,5 cm, nie starsze niż 6 miesięcy i umożliwiające identyfikację osoby aplikującej, zrobione na wprost tak, aby twarz zajmowała 70-80 % fotografii.

Konsulat Generalny w Warszawie otwarty jest w poniedziałki, wtorki, czwartki i piątki. Konsulaty Generalne w Gdańsku, Krakowie oraz Poznaniu są czynne w poniedziałki, środy oraz piątki.  Proszę zwrócić uwagę, że do składania dokumentów zawsze tworzy się kolejka, szczególnie w miesiącach czerwcu i lipcu, a także zawsze po dniach ustawowo wolnych na terenie Federacji Rosyjskiej, co może mieć wpływ na utrudniony i wydłużony tryb wydawania wiz.

Obecnie obowiązuje ścisła rejonizacja w wydawaniu wiz rosyjskich. Konsulat w Warszawie przyjmuje aplikantów, którzy posiadają paszporty z województw: mazowieckiego, łódźkiego, lubelskiego oraz podlaskiego. Konsulat w Gdańsku przyjmuje paszporty wydane w województwach: pomorskim, zachodniopomorskim, kujawsko-pomorskim oraz warmińsko-mazurskim. Konsulat w Krakowie obejmuje województwa: małopolskie, śląskie, świętokrzyskie oraz podkarpackie. Zaś Konsulat w Poznaniu honoruje paszporty z województw: wielkopolskiego, lubuskiego, dolnośląskiego oraz opolskiego. Aby złożyć paszport, który jest spoza rejonu należy przedstawić kopię dowodu osobistego lub zaświadczenie o zameldowaniu.

Aplikanci nieposiadający obywatelstwa polskiego, aby mieć możliwość złożenia dokumentów muszą przedstawić kopię lub oryginał karty pobytu, bądź zaświadczenia o zarejestrowaniu pobytu obywatela UE oraz zaświadczenie o zameldowaniu, ważne w chwili składania dokumentów jeszcze minimum 90 dni. Obywateli Wielkiej Brytanii, USA i Gruzji obowiązują inne wnioski wizowe.

Czas rozpatrywania wniosków wizowych to od 3 dni w trybie ekspresowym do 2 tygodni w trybie normalnym. Zależy to ściśle od rodzaju i krotności wizy, obywatelstwa oraz miejsca w którym składamy dokumenty. Nie na wszystkie rodzaje wiz możliwy jest tryb ekspresowy.

Przy aplikowaniu o wizę wymagane jest przedstawienie kopii ważnego ubezpieczenia kosztów leczenia za granicą na kwotę min. 30.000 EUR. Ubezpieczenie musi zawierać: nr polisy, imiona i nazwisko osoby ubezpieczonej, daty ubezpieczenia od-do, kwotę i zakres ubezpieczenia (obszar Federacji Rosyjskiej lub cały świat).

Każda wiza rosyjska wydawana jest na daty dzienne podane w voucherze turystycznym lub zaproszeniu. Data rozpoczynająca wizę nie może być wcześniejsza niż data odbioru gotowej wizy z konsulatu.

 

5. RODZAJE WIZ:

TURYSTYCZNA – wydana w celach turystycznych jako wiza jednokrotna na pobyt maksymalnie do 30 dni. Podstawą do wydania tej wizy jest kopia voucheru turystycznego, składającego się zawsze z dwóch części: voucheru właściwego (czyli rezerwacji hotelowej) i potwierdzenia przyjęcia turysty zagranicznego.

BIZNESOWA – wydawana w celach biznesowych, bądź służbowych. Wiza wydawana jest jako jednokrotna do 30 dni lub dwukrotna na pobyt od 60 do 90 dni oraz jako wielokrotna na ważność od 180 dni do 1 roku. Liczba dni pobytu przy wizach wielokrotnych nie może przekroczyć 90 dni w każdych 180 dniach ważności danej wizy. Podstawą do wydania takiej wizy jest zaproszenie, jest kilka rodzajów zaproszeń honorowanych przez konsulaty rosyjskie:

  • TELEX – wydany przez instytucje FR, przesłany bezpośrednio do danego konsulatu
  • Oryginał zaproszenia wydanego przez Organy Federacyjnej Służby Migracyjnej Rosji – tzw. zaproszenie „brązowe”
  • Oryginał lub kopia zaproszenia bezpośrednio wydanego przez firmę lub instytucję z Rosji (dotyczy tylko obywateli Polski i krajów grupy Schengen)


TRANZYTOWA
– wydawane w celach tranzytowych przez obszar FR. Aby otrzymać tę wizę należy przedstawić ważne bilety na przejazd (bez przerw) przez terytorium Rosji i ważne wizy do krajów kolejnych. Wiza wydawana jako jednokrotna lub dwukrotna na pobyt maksymalnie 10 dni w jedną stronę.

PRYWATNA – wydawana w celu odwiedzin osób prywatnych na podstawie oryginału zaproszenia wydanego przez Organy Federacyjnej Służby Migracyjnej Rosji – tzw. zaproszenie „brązowe”.

KIEROWCY ZAWODOWI – wydawana dla kierowców pojazdów powyżej 3,5 tony. Pierwsza wiza wydawana jest jako jednokrotna do 30 dni, następnie można starać się o dwukrotną do 90 dni lub wielokrotną na 1 rok (aby uzyskać wizę wielokrotną należy przedstawić wykorzystaną w ostanim roku wizę dla kierowcy). Podstawą do wydania tej wizy jest oryginał pisma z ZMPD, kopia licencji na przewozy międzynarodowe oraz dodatkowe dokumenty potrzebne w zależności od krotności wizy, jak również indywidualnych wymagań danego konsula.

DZIENNIKARSKA – wydawana dla dziennikarzy instytucji posiadających akredytację w konsulacie. Przyznawana na podstawie listu z redakcji i kopii legitymacji dziennikarskiej.

PRACOWNICZA – wydawana w celu podjęcia pracy na terytorium FR, na podstawie oryginału zaproszenia wydanego przez Organy Federacyjnej Służby Migracyjnej Rosji – tzw. zaproszenie „brązowe”. Wiza przyznawana jest ściśle na daty podane na zaproszeniu. Może to być wiza jednokrotna 90-dniowa, jak i wielokrotna kilkuletnia. Przy aplikowaniu o tą wizę należy również przedstawić zaświadczenie HIV/AIDS w oryginale.

 

Koszyk
Wizy: 0 szt.
Polisa ubezpieczeniowa: 0 szt.
Poparcie wizowe: 0 szt.
Legalizacja dokumentów: 0 szt.
Legalizacja obcokrajowców: 0 szt.
Usługi dodatkowe: 0 szt.
Pokaż koszyk
Szybki kontakt
Zostaw swój nr telefonu, a oddzwonimy do Ciebie:
* Temat:
* Nr telefonu:
Menu
Formularze wizoweAcrobat ReaderDOKONAJ PŁATNOŚCI Z DOTPAYAktualnościFAQO nas
NAJBLIŻSZE DATY ZAMKNIĘCIA KONSULATÓW

02.05.2014
- SERWIS KONSULARNY NIE PRACUJE

09.05.2014
- ROSJA (KONSULAT W WARSZAWIE)

AKTUALNOŚCI

Długi czas oczekiwania na wizę do RPA
więcej »

NOWOŚĆ ELEKTRONICZNE WIZY - TURCJA
więcej »






Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki dostępu lub przechowywania plików cookies w Twojej przeglądarce.
x